Najnoviji napad na Bošnjake Pljevalja – zločinački plan čišćenja pograničnog područja

Bošnjaci u pograničnim dijelovima Srbije i susjedne Crne Gore svakodnevno su izloženi napadima i prijetnjama.
Nakon što je sa fejsuk profila “Boris Stojanovic” otvorenog u Minhenu u Njemačkoj, stigla prijetnja istaknutom pribojskom intelektualcu i autoru knjige “Sandžak bez Bošnjaka velikosrpski zločinački plan” Džemailu Halilagiću u kome se navodi: “Pazi šta pričaš svuda su četnici!” i stanovnici Pljevalja u Crnoj Gori dobili su četničku poruku preko saobraćajnog znaka na ulazu u ovaj crnogorski grad na granici sa Bosnom.

Na saobraćajnom znaku, kao i na mnogim drugim mjestima i Pljevljima Bošnjaci se podsjećaju na 1992. godinu.
Sredinom te 1992. godine Milika Čeko Dečević, po zanimanju kuhar, kasnije proglašeni “četnički vojvoda” član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja sa grupom od pedesetak naoružanih ljudi koja je podržana od strane naoružanog lokalnog stanovništva i Jedinicom za specijalne operacije resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije čiji je vođa pukovnik Živojin Žiko “Crnogorac” Ivanović, drži Pljevlja pod opsadom spremajući muslimanima Pljevalja scenarijo genocida u Bosni i Hercegovini. Tog ljeta 1992. bilježi se oko 25-30 bombaških napada i miniranja u Pljevljima, a samo u toku jedne noći zapaljen je kompleks od sedam zanatskih radnji, čiji su vlasnici Muslimani.
Na autobuskoj stanici u Pljevljima od šenlučenja rezervista ubijena je mlada Muslimanka dok je čekala autobus sa djetetom u naručju, navodi se u docnijim izvještajima. Dačević je sa grupom naoružanih četnika 27. jula 1992. godine u pljevaljskoj kafani „Kraljevski par“ maltretirao i tukao Muhedina Hrastovinu. Sedmorica radnika su izranjavani kada je iz zasjede pucano na kombi vozilo Jasmina Pelidije. Gradom se valjaju naoružani i ručnim bombama opasani četnici; danima i noćima odjekuju ravnogorske pjesme i prijeti se „Turcima”; pucano je na minare Husein-pašine džamije u centru grada…
Podsjećamo, zbog stalnih prijetnji i ugroženosti svog i života članova svoje porodice, nedavno je imam Husein-pašine džamije u Pljevljima Samir efendija Kadribašić podnio ostavku i iselio se iz ovog grada.