EKSKLUZIVNO: Sultan Fatih džamija kod Dalasa prešla u vlasništvo IZuS muftije Dudića

Nakon višegodišnje borbe i prepirki između dvije islamske zajednice koje djeluju na teritoriji Srbije, Islamske zajednice u Srbiji – Mešihat, i Islamske zajednice Srbije – Rijaset, i njihovih članova, a koje su rezultirale brojnim problemima u Sandžaku, ranjavanjima i teškim tjelesnim povredama pojedinih članova obje strane, 28.10.2021. godine, na za sada nepoznat način, došlo je do predaje brojnih sandžačkih džamija koje su pripadale Rijasetu Islamske zajednice Srbije Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi muftija Mevlud ef. Dudić.


Kako ekskluzivno saznajemo Sultan Fatih džamija (kod Dalasa) kat.parcela 1584/6 u ul. Revolucije u Tutinu prešla je u vlasništvo Islamske zajednice u Srbiji.

Sultan Fatih džamija

U vlasništvo IZuS prešla je i Nur džamija u Dubovu, kat.parcela 47/4, kao što je to vidljivo iz dokumenata Republičkog geodetskog zavoda,

Nur džamija – Dubovo

ali i džamija u Ribariću, kat.parcela 765.


Nije poznato na koji način je došlo do promjene vlasništva nad džamijama ali je veoma indikativna ćutnja obje islamske zajednice.
Kako se čini, ovo je jedno od posljednjih djela bivšeg muftije IZuS Muamera Zukorlića koji je preselio na ahiret 06.11.2021. godine, samo nedelju dana nakon spomenute pre(o)daje.

Kako nezvanično saznajemo promjena vlasništva desila se i u drugim sandžačkim gradovima.

Tutininfo.com