Diyanet napušta IZS a približava se Dudiću

Nakon niza podjela koje su zahvatile Rijaset islamske zajednice Srbije čiji su se uposlenici podijelili po pitanju odabira reisu-l-uleme, kada su sabornici iz Beogradskog Mešihata i sabornici Preševskog Mešihata dvotrećinskom većinom izglasali dosadašnjeg reisu-l-ulemu Seada Nasufovića, a sabornici iz Sandžaka prema naređenju Muhameda Demirovića napustili sjednicu jer ona nije išla u pravcu kojim je on želeo – a koji je značio imenovanje Senada Halitovića za reisu-l-ulemu kako bi Demirović nakon toga zauzeo poziciju muftije sandžačkog, Rijaset islamske zajednice Srbije dobija svojevrsan “šamar” i od strane Reisa Islamske zajednice u Crnog Gori Rifata Fejzića, a samim tim i Diyaneta Republike Turske čiji je on veliki poštovalac.

Foto: Sandžakpress

Naime, posljednjih dana primjetno je približavanje reisa Fejzića, do skoro prilično naklonjenog IZS, sa Islamskom zajednicom u Srbiji i njenim poglavarem Mevlud ef. Dudićem. Prvo je 29.01.2022. godine reis Fejzić bio gost muftije Dudića na ceremoniji osnivanja Instituta za kulturu, demografiju i historiju Sandžaka koja je održana u prostorijama Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, da bi danas 06.02.2022. godine Dudić prisustvovao i svečanoj inauguraciji reisa Fejzića u Podgorici.

Foto: Agencija Anadolija

Na istom skupu našao se i predsjednik Diyanet Republike Turske prof. Dr. Ali Erbaš koji je Fejziću uručio menšuru o imenovanju. Pošto je poznato da reis Fejzić ne radi ništa bez odobrenja Diyaneta postavlja se pitanje:

Da li je ovo početak udaljavanja Diyaneta od Rijaseta Islamske zajednice Srbije i približavanje Islamskoj zajednici u Srbiji?


Ovakav razvoj situacije dodatno bi urušio Rijaset Islamske zajednice Srbije, a posebno njegov dio u Sandžaku koji, zbog nestručnosti kadrova i njihovog manjka u ovoj instituciji, opstoji zahvaljujući imamima iz Turske koji su poslani sa ciljem održavanja Rijaseta “u životu”.