“Zabrinutost” Saliha Hota između 2009. i 2020. godine

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot izrazio je zabrinutost zbog održavanja vojne vježbe „Sadejstvo 2020.“ na poligonu „Pešter“. U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama Hot je istakao:

“da zbog toga što na ovom području žive Bošnjaci kao manjinski narod, a zbog svih dešavanja iz bliske prošlosti, ovu vojnu aktivnost ne treba izvoditi na planiranoj lokaciji. Napominjem i da je kod mještana pešterskih sela još uvijek prisutan strah i nepovjerenje u vojsku zbog dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka.”

Analitičari ovo saopštenje tumače kao pokušaj rukovodstva SDA Sandžaka da povrate izgubljeno povjerenje građana koji su nezadovoljstvo politikom koju rukovodstvo ove stranke sprovodi već godinama iskazali na prošlim izborima kada je stranka SDA izgubila veliki broj mandata u svim sandžačkim opštinama a spas u Tutinu našla koalicijom sa SNS Aleksandra Vučića.

Ujedno, oni podsjećaju gospodina Hota da su Bošnjaci živjeli na Pešteri i 2009. godine kada je na istom poligonu, uz prisustvo i odobravanje od strane tadašnjeg ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, izvedena vojna vježba „Odlučan odgovor 2009.“ Tada, dok se sjedelo u foteljama vlasti, nisu smetale vojne vježbe među Bošnjacima a pohvale su stajale i na zvaničnim stranicama stranke koju Hot predstavlja.