Za bacanje petardi kazna do 100 000 dinara

Upotreba pirotehničkih sredstava pored toga što narušava javni red i mir, može ozbiljno da ugrozi zdravlje, prvenstveno djece koja se njima “igraju“.

Neoprezno rukovanje ovim “igračakama“ može izazvati teške opekotine šake i drugih dijelova tijela, kao i ozbiljna oštećenja sluha i vida.

Svake godine tokom novogodišnjih praznika Hitna pomoć bilježi povećan broj intervencija zbog povreda izazvanih ovim eksplozivnim napravama.

Za bacanje petardi, prema Zakonu o javnom redu i miru zaprijećena je kazna od 50 do 100 hiljada dinara, ili 120 sati društveno-korisnog rada.

Od kazni neće biti pošteđeni ni maloljetnici mlađi od 14 godina, ali će umjesto njih odgovarati roditelji, zbog zanemarivanja i propuštanja dužnog nadzora nad djetetom.

Zakonom su zaprijećene i kazne od 100 do 150 hiljada dinara za, ili od 30 do 60 dana zatvora i za pucanje u vazduh iz vatrenog oružja.

Pirotehnička sredstva ne ugrožavaju samo ljude. Procenjuje se da u svijetu, u vrijeme praznika, od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi nastrada oko 5.000 pasa.