Tutin

  • Opština Tutin nalazi se na jugozapadnom delu Srbije . Prostire se na površini od 741 km2, na kojoj živi 34,958 stanovnika u 93 naseljena meta .  Bošnjaci čine izrazitu većinu stanovnštva , oko 97% , Srbi 2,5 % i 0,5 % drugih nacionalnosti .

Graniči se sa opštinama Novi Pazar , Sjenica , Berane i Rožaje . Gradsko naselje Tutin je locirano u kotlini kroz koju teče reka Vidrenjak ,  leva pritoka Ibra.
Prema podacima popisa iz 2011. godine gradsko naselje Tutin ima 11,435 stanovnika , što čini 32,7% ukupnog stanovništva.

Opština je brdovito – planinskog karaktera . Bogatstvo pašnjacima u delu Gornje i Donje Pešteri i šumskim kompleksima na
Mokroj Gori , doprinijelo ja de se stanovništvo ovog područja prije svega bavi stočarstvom i preradom drveta. Nigde priroda nije očuvana kao ovde. U predelima Mokre Gore , sačuvane su i prašume. Kompleks Kaljavica , jele dostizu visinu i od 60 metara, stavljen je pod zaštitu države,  Kraj je bogat visokom i niskom divljači.

Dobrim delom opštine prolazi Ibarska magistrala . Od naselja Ribariće , nizvodno do brane , prostire se veštačko jezero Gazivode , pa se i ovo mesto
ubrzano afirmiše kao izletnički centar šire okoline.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *